VIHREÄ TALO

Click here to edit subtitle

Kulttuurikeidas










                         Kuva: Pasi Vähänen (Fado & Flamenco -ilta, Vihreä talo, helmikuu 2015) http://www.facebook.com/pasivahanen




"Heti kun tulin talolle, olin kuin jossain sadussa."

                                                                                          

                                                                                             - Kävijäkommentti, 2019


Vihreä talo on kulttuuri- ja yhteisötalo, tunnelmallinen juhlatila ja palkittu keikkamesta. Ajoittain Vihreä talo muuntuu taide- ja käsityöpuodiksi, kahvilaksi ja ravintolaksi. Talolla järjestetään myös kulttuuripainotteisia virkistyspäiviä työyhteisöille, ja se toimii juhlien, kokousten ja muiden yksityistilaisuuksien pitopaikkana. 

Vihreä talo on kaikkea tätä ja vielä jotain muuta. Se on avoin tila, jota myös sinä voit olla mukana tekemässä todeksi.

Nyttemmin Vihreän talon rinnalla toimii kaksi muutakin yhteisö- ja kulttuuritaloa, Ö-talo Riihimäen Rautatienpuistossa (Öllerinkatu 9) sekä Keltainen talo Janakkalan Laurinmäellä (Hakoistentie 371). 

Myös nämä kaksi taloa kutsuvat sinua yhtä lailla talolla järjestettäviin tilaisuuksiin kuin myös järjestämään oman tilaisuutesi, olkoon se sitten juhla, kokous tai yleisötilaisuus.

Tervetuloa taloille!


Tarinaa talolta

Talon isäntä, Olli Soini, ja emäntä, Anni Paunila, vuokrasivat Vihreän talon syksyllä 2011. Tarkoitus oli perustaa talolle työhuone Annille. Niin tehtiinkin, mutta siihen se ei jäänyt. Alkoi tapahtua paljon muutakin.

Täältä näet, mitä kaikkea Anni on luonut: 
https://www.facebook.com/asaviannipaunila/ 

Joulukuussa 2011 järjestimme talolla joulumarkkinat, alkuvuodesta 2012 ensimmäiset kulttuuritilaisuudet. Pian huomasimme, että Annin työhuoneen lisäksi talolla toimi pienimuotoinen kulttuuritalo. 

Sittemmin talolla on järjestetty lukuisia konsertteja, teatteriesityksiä, keskustelutilaisuuksia, kulttuuriklubeja, stand uppia, virkistyspäiviä, käsityö- ja taidemarkkinoita. Talolla on juhlittu levynjulkkareita, syntymäpäivä-, vuosi- ja sukujuhlia. Talolla on pidetty pop up -ravintolaa, treenejä, kokouksia, työpajoja ja lukupiiriä. Onpa talo muuntunut myös äänitysstudioksi ja kuoroleiriksi. Vierailevia tuotantoja on Hardcore Festeistä Riihimäen seurakunnan iltamiin ja talon vakinaisia käyttäjiä ovat esimerkiksi Samuli Parosen seura ja Riihimäen Martat. Taiteilija Pilvi Ojalalla oli hänelläkin työhuone talolla vuoteen 2015.

Riihimäen pääsiäisen, Asematapahtuman ja muiden kaupunkitapahtumien yhteydessä avattava Vihreän talon kahvila on tullut tunnetuksi hyvästä kahvistaan ja maittavista kotileivonnaisistaan. Ravintolapäivinä ja vaikkapa Katuruokaa ja kierrätystä -tapahtumissa tarjolla on myös hyvää ruokaa. 

Vihreän talon toiminnasta on alusta alkaen vastannut Olli Soini.

Huomaathan, että Vihreä talo on avoinna vain tapahtumien yhteydessä. 

Kesällä 2018 Anni muutti työhuoneensa parempiin tiloihin Välittäjä 3:een, ARS Hämeen ylläpitämään taiteilijatyöyhteisöön, joka tuolloin perustettiin. Täältä löydät lisätietoa tästä uudesta Riihimäen kulttuurin valopilkusta: valittaja3.fi  
https://www.facebook.com/valittaja3/ 

Lavastaja Make Karvosella (joka on myös talon kantavia voimia) on nyt Vihreällä talolla työpiste ja vierailevilla taiteilijoilla avarammat takahuonetilat.

Hämeen taidetoimikunta myönsi marraskuussa 2012 Vihreälle talolle ja sen perustajille 'Vuoden kulttuuriteko' -kunniamaininnan. Perusteluissa sanotaan muun muassa, että Vihreä talo on "rikastuttanut Riihimäen kulttuurielämää ennakkoluulottomalla tavalla." 

Syyskuussa 2013 Riihimäen kaupunki myönsi Vihreälle talolle ja sen toimijoille Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinnon: "Vihreä talo on Riihimäen aseman kupeessa sijaitseva vanha puutalo, jonka puitteissa on vajaan kahden vuoden ajan tehty ja koettu taidetta ja kulttuuria. Olli ja Anni ovat vireällä ja ennakkoluulottomalla toiminnallaan merkittävästi elävöittäneet riihimäkeläistä kulttuurielämää. Vihreä talo on muodostunut omaperäiseksi ja lämmintunnelmaiseksi 'kulttuurin kehdoksi', jossa tarjotaan monipuolisesti erilaisille kohderyhmille soveltuvia taide- ja kulttuurikokemuksia. Vihreän talon toiminta on samalla luonut uudenlaista yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kesken."

Toukokuussa 2017 Riihimäen kaupunki ilahdutti Kulttuurin tunnustuspalkinnolla. "Olli Soini ja Anni Paunila ovat luoneet Riihimäelle ainutlaatuisen kulttuuritilan, Vihreän talon. Tila toimii musiikkiklubina ja kohtaamispaikkana ja se on saavuttanut suuren harrastajakunnan suosion. Vihreällä talolla ovat esiintyneet monet valtakunnallisesti tunnetut taiteilijat ja esitykset ovat vetäneet laajalti väkeä paikkakunnan ulkopuoleltakin. Soinin ja Paunilan luoma toiminta on erinomaista kulttuurikaupungin brändäystä, ja kehittää osaltaan asemanseutua omaleimaisena kohtaamisten ja tapahtumien keskuspaikkana."

Marraskuussa 2018 Hämeen liitto ja Yle Hämeenlinna palkitsivat Vihreän talon isäntäpariskunnan 2000 euron arvoisella kulttuuristipendillä. Raha on tarkoitettu lasten ja kulttuuria edistävän tapahtuman tai toimintapäivän järjestämiseen. Perusteluissa todetaan, että stipendi myönnettiin monipuolisesti kulttuuria tukevalle ja tuntevalle idearikkaalle pariskunnalle, joka ylläpitää Vihreän talon toimintaa ahkerasti ja energisesti. Talolle, jossa kulttuuria on tarjolla jokaiselle ja kaikenikäisille; musiikkia, kuvataidetta, runoja, lukupiirejä ja teatteria.

Toukokuussa 2019 talon isäntäpari sai Lähiöfest-tapahtumassa Arjen sankarit tunnustuspalkinnon kiitoksena yhteisön hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstään. 

Helmikuussa 2020 musiikkialan ammattilaiset palkitsivat Vihreän talon Femma-gaalassa Luukku-Femmalla. Palkinnon alaviitteenä mainitaan: Paikka, jossa musiikin oli vuonna 2019 hyvä olla. Perusteluissa sanotaan näin: Vihreässä talossa musiikki tulee lähelle kuulijaa ja kuulija muusikkoa, molemmista tasapuolisesti välittävässä ilmapiirissä. Jokainen paikkakunta tarvitsee olohuoneen, jossa musiikki voi olla kotonaan. Teemme ihmiskuntana hirvittävän virheen, jos hävitämme kulttuuriset kohtaamispaikat, joissa ei kysellä ensimmäisenä S-etukorttia. 

Muut ehdokkaat olivat Metson musiikkiosasto (Tampereen kaupunginkirjasto), Nosturi (Helsinki), Oranssi (Helsinki) ja Tenho (Helsinki). 


Maaliskuussa 2020, talon isäntä, Olli Soini, sai Suomen punaisen ristin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen. Perustelut saavat punastumaan: Olli on ottanut rohkeita askelia ja riskejä edistäessään yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta. Hän on pistänyt itsensä likoon ja täydellä sydämellä edistänyt hyvinvointia ja kaikkia ihmisiä arvostavaa kohtelua.

Olli on tuonut ennakkoluulottomat kulttuurielämykset ja hyvinvointia edistävät toiminnot lähemmäksi ihmisiä siten, että ne ovat aidosti kaikkien saatavilla mahdollisimman matalalla kynnyksellä. 

Olli on kauniilla sielullaan muuttanut tyhjän tilan aivan keskeiseksi, erittäin lämpimäksi, koko yhteisön kulttuurisydämeksi. 


Huhtikuussa 2020 päättyi Vihreä talo elää -mesenointikampanjamme. Keräsimme rahoitusta Ö-talon remontointiin ja sen hankkimisesta syntyneen lainan lyhennyksiin. Kampanja onnistui hyvin. 10 000 euron tavoite toteutui ja keräsimme rahoitusta kulujen jälkeen yhteensä 11 292 euroa. Veroja siitäkin vielä maksoimme, mutta joka tapauksessa, hyvällinen summa tuo on. Nöyrin kiitoksemme sinulle, joka osallistuit!


Viimeisimpänä ilonaiheena Suomen kulttuurirahasto myönsi joulukuussa 2020 apurahan Vihreän talon toiminnan turvaamiseksi koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilassa. Lisäksi saimme poikkeustilarahoitusta myös Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tammikuussa 2021. Nöyrin kiitoksemme näistä! On vaikea sanoa jatkaisimmeko yhä ilman tätä rahoitusta. Kiitos!


Olemme kiitollisia näistä palkinnoista, tunnustuksista ja apurahoista. Aiomme jatkaa ennakkoluulotonta toimintaamme. Siihen tarvitsemme myös sinua. Toden totta, emme ole tehneet tätä kaikkea yksin. Toivottavasti näemme sinut niin nauttimassa talon tapahtumista kuin järjestämässä omaasi. Muistathan, että oli aika mikä tahansa, jotain on aina mahdollista järjestää. Käytäthän tilojamme hyväksi, jos kaipaat väljempiä tiloja olkoon sitten pienimuotoiseen tapaamiseen tai vaikkapa etätyöskentelyyn.

Tervetuloa Vihreän talon taianomaiseen maailmaan! Tehdään yhdessä tästä seutukunnasta entistä vireämpi, Suomesta avaramielisempi ja maailmasta iloisempi paikka elää meille kaikille.

Nyttemmin toimintamme on laajentunut kahteen muuhunkin tunnelmalliseen vanhaan puutaloon. Rautatienpuiston Ö-talo (Riihimäen kirkon naapurissa) ja Laurinmäen Keltainen talo (Janakkalan kirkon naapurissa) toimivat nekin nyt tapahtuma- ja juhlapaikkoina. 

Tavataan siis taloilla!

O.


Vihreän talon tiedotuslistalle voi liittyä lähettämällä viestin: olli@vihreatalo.fi

Ylen Egenlandin juttu Ollista ja taloista YLE Areenassa:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/03/26/vihrea-talo-o-talo-ja-keltainen-talo-riihimaki-janakkala

Ylen juttu talosta kesältä 2019: 

Satu Laatikaisen juttu talon isännästä:

Yle Hämeenlinnan tekemä haastattelu: 

Vihreä talo facebookissa, tykkää ja arvostele:

Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo:
olli@vihreatalo.fi
050-588 6867

Taide-, muotoilu- ja designhankkeet sekä keramiikka (ASAVI):
anni@annipaunila.fi
0400-850 712