VIHREÄ TALO

Click here to edit subtitle

Kesä 2020

                                                                                                                Keltainen talo, Laurinmäki, Janakkala
Talojen kesä 2020Ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Ja, ystävä hyvä, sama toisinpäin. Viimeiset puoli vuotta ja rapiat on toden totta ollut erityinen aika. 


Ensin Vihreän talon rinnalle ehti ilmaantua peräti kaksi uutta kulttuuri- ja yhteisötaloa. Sitten, no, sinä jo tiedätkin, mitä sitten tapahtui. Mutta mennäänpä asia kerrallaan.


Viime vuoden lopulla löytyi Öllerinkatu yhdeksästä sittemmin Ö-taloksi nimetty rakennus. Siellä on jo ehditty järjestää sunnuntaibrunsseja, maalausleirejä, burleskikursseja ja hyvinvointitapahtumia, joko meidän tai muiden toimesta. Siellä ovat harjoitelleet kuorot ja soittokunnat, kokoontuneet yhdistykset ja järjestöt. Yksityistilaisuuksia oli niitäkin; kastetilaisuuksia, syntymäpäiväjuhlia, muistotilaisuuksia ja erilaisia kokouksia. Tämä vuonna 1880 valmistunut Riihimäen ensimmäinen koulurakennus sijaitsee historiallisen Rautatienpuiston alueella, viiden minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta, heti kirkon naapurissa.


Hieman myöhemmin, vuodenvaihteessa, siirtyi Janakkalan Laurinmäellä sijaitseva Keltainen talo hallintaamme. Siellä yhteistyökumppanimme on Janakkalan kunta, joka omistaa rakennuksen. Koko Laurinmäki kihisee historiaa! Ja yhtenä sen keskeisenä juonteena on pyhyys. Naapurissa sijaitsee niin Laurin lähde, missä on palvottu Taaraa ja muita muinaisia jumalia, kuin myös Janakkalan tänä vuonna 500-vuotta täyttävä upea kivikirkko. Siinä välissä seisoo Keltainen talo, jonka toiminnasta siis nyt yhdessä Janakkalan kunnan kanssa vastaamme. Kesäkahvila on jo avoinna, tervetuloa tutustumaan!


Vihreä talo jatkoi alkukevään kutakuinkin entiseen tapaan, konsertteineen, yksityistilaisuuksinen, kaikkineen. Helmikuussa talo palkittiin vuoden keikkapaikkana muusiikkialan ammattilaisten taustavoimittamassa Femma-gaalassa. Sitten koitti maaliskuun toinen viikko ja talon isäntä alkoi vetää rukseja kalenteriin. Niitä kertyi, yksi toisensa perään, kunnes jäljellä ei enää ollut yhden yhtä järjestettävää tilaisuutta. Ei yhdelläkään talolla.


Samoihin aikoihin valoa vähintäänkin onnahtelevaan talouteemme toitte te kaikki, jotka osallistuitte Vihreä talo elää! -mesenointikampanjaamme. Kampanja päättyi maaliskuun lopussa ja Mesenaatti.me -palvelun kautta meille tilitettiin verojen ja kulujen jälkeen 11 592 euroa. Rahalla on tarkoitus vähitellen saattaa Ö-taloa sellaiseen kuosiin, että se soveltuu paremmin kulttuuri- ja yhteisötaloksi. Samalla tulee varmistettua, että kun purkutalossa toimivan Vihreän talon toiminta lopulta päättyy, on Riihimellä edelleen olemassa sellainen tila, joka mahdollistaa erilaisen yhteisöllisen toiminnan meille kaikille. Paino sanalla meille. Ja paino sanalla kaikille. 


Olemme kiitollisia tästä tuesta. Isommat remontit saavat kuitenkin vielä odottaa. Tässä tilanteessa ovet täytyy pitää avoinna ja toiminta käynnissä. 


Toivoa antaa sekin, että tiloja on alettu taas kyselemään. Loppukeväästä varovaisemmin, alkukesästä jo hieman rohkeammin. Varauskirjaan on joka tapauksessa tullut uusia merkintöjä, niin Ö-talolleVihreälle ja myös Keltaiselle. Jotain on ehtinyt jo tapahtuakin. Koulutuksia, kokouksia, yksityistilaisuuksia. Hyvä niin. Me tulemme taas yhteen ja kokoonnumme. Kunhan ei liikoja hötkyillä, niin hyvä tästä tulee. Talojen omat tuotannot aktivoituvat nekin taas vähitellen.


HUOM! 

Keltaisen talon kesäkahvila avasi ovensa 7. kesäkuuta ja jatkaa toimintaansa aina 9.8. saakka. Kahvila on auki viikottain keskiviikosta sunnuntaihin, klo 11-17. Tervetuloa Janakkalan Laurinmäelle nauttimaan tunnelmasta, hyvästä kahvista ja leivonnaisista!Vihreä talo, Ö-talo ja Keltainen talo ovat mukana YLEn Egenlandin äänestyksessä. Äänestää voi su 5.7. saakka oheisen linkin kautta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/06/24/mika-naista-kotimaan-matkakohteista-taytyy-saada-mukaan-egenlandin-kartalle?fbclid=IwAR0Cd9gWoWTr8NyFYBe_gEKt0Drq49vCbc3XaicqAxbxcwkYzgZGPfnepXYKaikkea parasta kesääsi toivottaen, O.


Yhteydenotot talojen asioihin liittyen:

olli@vihreatalo.fi / 050 588 6867